A mars szeizmicitásának kutatása

Sok évtized előzmények után Irány a Mars 2018-ban!

Már az első Földön kívüli szeizmológiai projektekben világos volt, hogy szükséges a Holdon vagy a Marson állomáshálózat létrehozása. Az Apollo küldetések során a geofizikusok nagy örömére a Holdra helyezett öt állomás mini-hálózatot alkotott: az Apollo 12, az Apollo 14, az Apollo 15 és az Apollo 16 küldetések alatt négy szeizmométert, valamint az Apollo 17 során egy gravimétert telepítettek a Holdra.

Bővebben: A mars szeizmicitásának kutatása

Mit tudunk a Marsról?

Ő a Vörös Bolygó - minden bolygóban van egy hőerőgép

Bármi, ami a bolygó felszínén történik részben a bolygó belső hőerőgépének a munkája. A bolygó vitalitását mutatja a bolygóból kifelé áramló hőáram értéke. A bolygó belseje tartalmazza az összes endogén folyamatot vezérlő hőmotort, ami részt vesz a bolygó gyakorlatilag minden dinamikus rendszerében. Ugyanis a belső folyamatok alakították ki a bolygó jelenlegi felszínét, valamint a légkört és az óceánokat is. Számos szükséges feltételt biztosít a belső hő ahhoz, hogy a bolygó kialakuljon, öves felépítésű és lakható legyen. Kérdés, hogy működik-e a Mars hőmotorja? A bolygón megmarad eredetének ujjlenyomata, amelyet a későbbi folyamatok különböző mértékben felülírnak. A lemeztektonika pl. visszaforgatja a köpenybe a felszínközeli kőzeteket. Széles körben elfogadott elmélet, hogy a lemeztektonika szükséges feltétele az élet kialakulásának, biztosítva a szén körforgását és különböző kémiai egyensúlyokat, legalábbis ha a bolygó eleve a lakható zónában kering.

Tehát a bolygó belső felépítése és lakhatósága között szoros kapcsolat van. A bolygó belső felépítése pedig őrzi eredetét: hogyan formálódott, és milyen folyamatokon ment keresztül.

Bővebben: Mit tudunk a Marsról?

Legetøj og BørnetøjTurtle