Az InSight misszió

Az InSight misszió: A Naprendszer alacsony költségvetésű felfedezése

A NASA InSight (Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport) kutatási programjának az a küldetése, hogy egy olyan geofizikai leszállóegységet helyezzen el a Marsra, ami a bolygó belsejét tanulmányozza. A célkitűzés megtudni, hogyan keletkeznek és formálódnak a kőzetbolygók, valamint a Mars belsejének és belső folyamatainak a felderítése. A küldetés másodlagos célja, hogy mélyreható vizsgálatot végezzen a Mars tektonikai aktivitásról és a meteorit becsapódások hatásairól.

Bővebben: Az InSight misszió

SEIS (szeizmométer)

A SEIS (Seismic Experiment for Interior Structure) a Mars felszínének apró rezdüléseit méri.

A műszer Francia és 5 más kutatócsoport közös fejlesztése. A műszer képes lesz detektálni a talaj akár 20 pikóméteres elmozdulását (10E-10 m) ami kisebb, mint a hidrogén atom átmérője! A SEIS valójában 6 szeizmométerből áll, amik két különböző típusú egységből állnak: három széles sávú (VBB – very broad band) szeizmométerből, amelyek 0,005 Hz és 1 Hz közötti frekvenciákon érzékenyek és három rövid periódusú (SP – short period) szeizmométerből, amelyek a 0,05 és 40 Hz közötti frekvenciákat mérnek. A SEIS-t a lehető legkisebb zajszint elérése érdekében egy vákuumba helyezik el.

Bővebben: SEIS (szeizmométer)

WTS: a szél és a hőmérséklet elleni védelem

WTS (wind and thermal shield) védi a szeizmométereket!

A szeizmométerek mivel nagyon érzékenyek még a legkisebb rázkódásra is, érdemes nagyon csendes helyre telepíteni őket. A Földön gyakran erre a célra fúrt lyukakba (lyukszeizmográfok), vagy elhagyott bányák mélyébe telepítik ezeket a műszereket. A hőmérséklet meglepően állandó e helyeken, és szinte teljes csend van. A légköri jelenségekkel, mint például a széllel kapcsolatos zavarok pedig megszűnnek. A Marson nem tudunk lyukat ásni és eltemetni a szeizmométert, még akkor sem, ha a robotkar részben ásóként működhet. A WTS-t a NASA Jet Propulsion Laboratory fejlesztette ki. Hatékonyságát egy prototípus segítségével tesztelték a Piton de la Fournaise kráterben a Reunion-szigeten, majd Kalifornia Mojave sivatagában.

Bővebben: WTS: a szél és a hőmérséklet elleni védelem

HP3

HP3 a Mars életerejét méri: mekkora a Mars hőerőgépe? (Heat Flow and Physical Properties Package)

A bolygó belsejének geofizikai tulajdonságai megismeréséhez több adat szükséges, mint amit szeizmikus rezgések elárulnak. Az egyik legfontosabb mérés a bolygóból érkező hőenergia mennyisége. A hőmérséklet változása a mélységgel (vagyis a termikus gradiens értéke) a különböző geofizikai modellekhez elengedhetetlen. A bolygó belsejében lévő hő mennyisége kapcsolódik a geológiai "motorhoz", amely a tektonikát és a vulkánokat és a hegyképződés geológiai folyamatait irányítja.

Bővebben: HP3

RISE

Rotációs és belső szerkezeti kísérlet (RISE-Rotation and Interior Structure Experiment)

Az InSight küldetés harmadik legfontosabb feladata a bolygó pillanatnyi forgástengelyének a mérése.

A kőzetbolygók, mint a Föld és a Mars, általában kőzetrétegekből (övekből) épülnek fel, de ezek a rétegek nem egységesek. A Mars körül keringő műholdak mérik a Mars fölött a gravitációs mező ingadozását. Ez nem meglepő - a Föld gravitációs mezeje is szabálytalan. A Föld és a Hold belsejének ismeretében azonban a tudósok olyan modelleket számoltak ki, amelyek ezeket az ingadozásokat a kéreg vastagsága és sűrűsége, illetve a mélyebb rétegek változásaihoz igazítják.

Bővebben: RISE

Legetøj og BørnetøjTurtle