A SZEIZMOLÓGIA AZ ISKOLÁBAN program célja

Célunk, hogy a földtudományok népszerűsítésében Magyarországon is elinduljon egy nemzetközileg már sok helyen sikeresen alkalmazott program: a SZEIZMOLÓGIA AZ ISKOLÁBAN.

Ez a honlap a középiskolások és tanáraik számára a szeizmológia alapjait és az iskolai használatra kifejlesztett "Suliszeizmográf / School seismograph"  működését és ezekhez kapcsolódó szemléltető videókat és ismereteket tartalmazza. A kísérleti programok tapasztalata szerint a tanulók egyre elkötelezettebbek lesznek, és sokkal többet tanulnak egy-egy témakörből ha látják, hogy a tudomány hogyan tükröződik a valóságban, a saját életükben. Távlati cél hogy áthidaljuk a szakadékot tudomány és a tantermek között, és létrehozzunk egy Magyarországon használhatói segédanyagot a földrengésekről. Nagy hangsúlyt helyeztünk az egyszerű demonstrációk bemutatására, és más interneten letölthető látványos illusztrációkra, magyarázatokra.

Sok évtizedes nemzetközi tapasztalatokra támaszkodva állíthatjuk, hogy a csillagászat mellett a földrengések is kiváló „vivőfrekvenciája” a szokásos természettudományos tantárgyaknak, hiszen számos olyan területe van, amellyel nagyon könnyű felkelteni a fiatalok érdeklődését, ismeretanyagába pedig természetes módon szövődnek bele a matematikai, fizikai, földrajz és a számítógépes ismeretek is. A földrengések ereje lenyűgözi a gyerekeket! Ez a projekt ezt a természetes érdeklődést kihasználva a földrengések kapcsán egy sor alapvető tantárgyat érint. A különböző korosztályoknak megfelelő program állítható össze. Egyszerű és olcsó anyagokkal is megoldható sokféle szemléltető modell. Számos európai országban valamint Ausztráliában és az Egyesült Államokban már a tanterv része a földrengések ismerete, és sikeresen működik a program. Szerteágazó kapcsolat létesíthető más iskolákkal is. A földrengések megfigyelése nagyon egyszerű a suliszeizmográffal, ami pályázatok segítségével szerezhető be. A diákok aktívan részt vesznek a földrengések észlelésében, és két fő területen fejlesztetik a készségeiket: számítógépes ismeretek és geo-tudományok.

Bővebben: A SZEIZMOLÓGIA AZ ISKOLÁBAN program célja

Legetøj og BørnetøjTurtle