LESZÁLLÁS MOST!

A    L E S Z Á L L Á S    S I K E R Ü L T

Csendes szépséges helyen landolt az InSight. Az új otthona sok felfedezni valóra vár!

C S A T L A K O Z Z  T E  I S  A  M A R S K U T A T Ó K H O Z !

Várunk facebook csoportunkba is: "Marsrengések - kiből lesz marskutató?"

Az InSight a fülét a Marsa helyezi! (Január 7.)

Az InSight a fülét a Marsa helyezi! A történelemkönyvekbe kiemelkedő esemény kerül bejegyzésre: először van szeimométer a Mars felszínén. Hatalmas karácsonyi ajándék ez a Nasa - és a magyar marskutatók - számára. Nemsokára marsrengéseket fog detektálni! A landerről készült új képek a szeizmométert mutatják, és a réz színű burkolatát, amit a marsi szürkületben gyengén megvilágítottak. (Forrás: https://twitter.com/NASAInSight NASAInSight/videos )

Jól indul 2019! (Január 12.)

Leengedte a kábelt az InSight, így a szél nem fogja annyira rázni és húzni a szeizmétert. A SEIS beállította belső érzékelőit úgy, hogy minden középen és kiegyensúlyozva legyen. Lassan készen áll a marsrengések detektálására! (Forrás NASA InSight twitter)

Új hír a Marsról! (Január 17.)

A szeizmométer most már a legalacsonyabb szintre került, hogy jobb kapcsolata legyen a felszínnel. A gyenge jeleket könnyebb 'meghallani', ha a fülünket közelebb tartjuk a földhöz (Marshoz). Forrás: NASAInSight twitter.

 Új hír a Marsról! (Január 12.)

 A marsi szeizmométer most már kényelmesen pihen a védőpajzsa alatt, amit a hétvégén óvatosan ráhelyeztek. A védőpajzs a szél- és hőárnyékolást segíti. Megvédi a túlérzékeny eszközt abban, hogy a szélek megrázzák, ami adataihoz „zajt” adna. A kupola aerodinamikai alakja miatt a szél a bolygó felszíne felé préseli azt. A láncszemekből és a termikus takarókból készült "szoknya" alsó része teljesen körbe tudja venni a műszert, még köves talajon is, bár elég egyenletes a talaj az Insight körül. Nagy probléma a hőmérséklet ingadozás, amely kitágítja és összehúzza a fémrugókat és a szeizmométer belsejében lévő egyéb részeket. Ahol az InSight leszállt, a hőmérséklet a marsi nap folyamán mintegy 94 Celsius fokot ingadozik egy marsi nap (sol) alatt.

https://www.facebook.com/planetarysociety/videos/389515998479602/?t=0

Indul a hőmérő szonda elhelyezése! (Február 13.)

Készen áll lassan a teljes csapat a Marson: a szeizmométer a fedéllel, és most a hőáram-szondán a sor! Nem könnyű feladat ezeket a nagyon érzékeny eszközöket elhelyezni egy másik világ felszínén. Ezek a műszerek segítenek majd a Mars titkainak feltárásában.

Indul a hőmérés! (Február 21.)

Most már naponta értesülhetünk a marsi időjárásáról, azaz az InSight által rögzített hőmérséklet, szél és légnyomás értékekről. A vasárnapi időjárás az északi tél végén jellemző volt az InSight helyére: -17 és -95 Celsius fok, a szélsebesség: 16,9 m/ s. A szonda másodpercenként rögzíti ezeket az adatokat és naponta elküldi a Földnek. Az InSight-ot úgy tervezték, hogy ezeket a méréseket legalább két évig folytassa, lehetővé téve a szezonális változások tanulmányozását a Marson.
Az időjárási adatok folyamatos gyűjtése lehetővé teszi a tudósok számára, hogy észleljék a „zaj” forrásokat, amelyek befolyásolhatják a szeizmométer és a hőáram-szonda műszereinek értékét. Mindkettőt a Mars szélsőséges hőmérsékleti ingadozásai befolyásolják. A szeizmométer (SEIS) érzékeny a légnyomásváltozásokra és a szélre, ami olyan mozgásokat hoz létre, amelyek elfedhetik a tényleges marsrengéseket.
Egy magnetométer is működik még itt, amely a helyi mágneses térben bekövetkező változásokat méri, ami szintén befolyásolhatja a SEIS-t. Ez az első magnetométer, amelyet valaha egy másik bolygó felszínén helyeztek el!

Kedves marskutatók!

Kedves marskutatók! Az alábbi weboldalon az InSight által gyűjtött adatokat: a légnyomást, a szélsebességet és a hőmérsékletet lehet nyomon követni (hőmérséklet adatok)

Legetøj og BørnetøjTurtle