Legfrissebb InSight hírek

2019-04-23

Megtörtént az InSight első marsrengés észlelése! A SEIS műszer április 6-án a szonda 128-as marsi napján rögzítette az alábbi jeleket. Ez az első rezgés, amely úgy tűnik, hogy a bolygó belsejéből származik, szemben a felszín fölötti zajok, mint például a szél által okozott hatásokkal. A tudósok még mindig vizsgálják az adatokat, hogy meghatározzák a jel pontos eredetét. A rengés mintegy 10 percig tartott, erőssége pedig 2–2,5 magnitúdó között lehetett, ami a Földön is csak műszerekkel lenne kimutatható, az ember számára érzékelhetetlen. Hamarosan remélem nyilvánosak lesznek az adatok.

Űrvilág cikke e témában: Megremegett a Mars

Első marsrengés?

2019-05-06

A napelemek nemcsak áramtermelésre jók. Forrás: Napelemek és a por

Ugyanaz a szél, ami marsi porral befed valamit, le is fújhatja azt róla. A katasztrofális porviharok képesek akár megakasztani is a küldetést, ahogy az a NASA Opportunity roverrel megtörtént. Sokkal gyakrabban azonban a feltámadó szélek meg is tisztították a roverek napelemeit, így energiát termelhettek újra. Ezek a "leporolások" tették lehetővé hogy az Opportunity és nővére a Spirit a tervezett 90 nap után is működjenek.

A Mars legújabb lakosának, az InSight landernek a leporolása is várható. Az InSight folyamatos időjárási méréseket is végez, így a por mennyisége és az időjárás között szorosabb összefüggéseket is kereshetünk. Február 1-jén, a 65-es Marsi napon (Sol 65), az InSight észlelt egy portölcsért, vagy más néven porördögöt. Ebben az esetben az InSight kamerái azonban nem rögzítették az örvényt. Ugyanakkor a két nagy napelem áramtermelésében nagyon kis emelkedést tapasztaltak - körülbelül 0,7% -ot az egyik panelen és 2,7% -ot másikon -, ami arra utal, hogy kis mennyiségű port takarított le a szél róluk.

A két említett korábbi rover esetében a szél tisztító hatására akár 10%-os áramtermelés-növekedést is észleltek már. A közelmúltbeli esemény azonban most adott első pontos méréseket a szél és a por kölcsönhatásairól, amelyek a „marsi” felületen egy „élő” esemény volt. A NASA egyik napenergiával működő motorja sem tartalmazott olyan meteorológiai érzékelőket, amelyek óránként feljegyezték volna az időjárási adatokat. Idővel ezek a szél és por kapcsolatát elemző adatok segíthetik a napenergiával működő missziók megtervezését, és megtudni azt, hogy a szélnek milyen szerepe van a bolygó felszíni alakzatainak megformálásában, átalakításában. Még mindig nem igazán tudjuk, mekkora szél kell ahhoz, hogy felemelje a port a Marson.

A mérnökök rendszeresen kiszámítják a „por tényezőt”, amely az InSight napenergiájának elemzése során azt mutatja meg, hogy mennyi por borítja a paneleket. Miközben nem láttak változást a porfaktorban az áthaladó porördög idején, az elektromos áram egyértelmű növekedését látták, ami arra utal, hogy egy kis portól mégis megszabadultak a napelemek. Az első por-esemény során a szélsebesség határozott növekedését és a légnyomás éles csökkenését mérték - ami az elhaladó porördög kézjele, és erre utal a szél közel 180 fokos irányváltozása is. A legnagyobb észlelt szélsebesség 20 m/s volt. Ugyanakkor a Mars felszíni missziója során valaha rögzített legnagyobb légnyomáscsökkenést tapasztalták ekkor: 9 pascalt, vagyis a környezeti nyomás 13% -át. Ez a nyomásesés azt sugallja, hogy még erősebb szél is lehetett, ami túlságosan turbulens volt az érzékelők számára annak rögzítéshez. Az InSight eddig mért legnagyobb szélerőssége 28 m/s volt. Az átlagos szélsebesség napszaktól függően 2-10 m/s körül van a Mars e területén az eddigi mérések alapján.

Ez a "leporolás" a marsi helyi idő szerint 13:00 órakor történt. Ez összhangban van a porördögök földi észlelésével. Mind a Marson, mind a Földön a legmagasabb porördög aktivitását általában délben és délután 3 óra között tapasztalják, amikor a napfény intenzitása a legerősebb, és a talaj forróbb, mint a fölötte levő levegő.

Az InSight étkező asztali méretű napelemeire a leszállás után vékony porréteget gyűlt össze. Teljesítményük azóta mintegy 30%-kal visszaesett, mind a rárakódott por, mind a Mars Naptól való távolodása miatt. Napjainkban a panelek kb. 2700 watt-órát termelnek - rengeteg energiát biztosítanak a napi üzemeltetéshez, amihez körülbelül 1500 watt-óra szükséges.

A missziók napelemeit tervező mérnökei még mindig várják a megfelelő szelet az Opportunity leporolására, amiket még ha egyenlőre nem is látunk, hatalmas erővel rendelkeznek.

A szonda képe december 6-án a leszállás után, amikor a napelemek még tiszták voltak.

Az InSight szelfije április 11-én készült és jól látható a por a napelemeken.

Eközben az InSight további műszereiről is megérkeztek az első eredmények. Megállapították például a leszállóhelyen a széljárás napi ciklusát: déltájban felkerekedik a szél, esténként elül. A szonda magnetométerével (amely az első ilyen műszer volt, amelyet egy idegen bolygó felszínére eljuttattak) megállapították, hogy a Mars felszínén a mágneses tér körülbelül tízszer olyan erős, mint amilyenre a keringő szondák magnetométereinek mérései alapján számítottak.

Legetøj og BørnetøjTurtle