Marsrengések - kiből lesz marskutató?

A NASA 2018-as InSight Mars expedíciója során szeizmométert is telepítenek a Marsra, ami „élő” adatokat küld vissza a Földre. Az erre épülő British Geological Survey „MarsQuake” projectje során műholdképeket felhasználva e szeizmométer jelei alapján új meteor becsapódási krátereket kereshetnek az érdeklődők segítve a marskutatást. A  „Marsrengések” program egy rövid tananyagot, és továbbá órai feladatokat tartalmaz, melyek során a NASA 2018-as InSight Mars expedíció által visszaküldött valós adatokat és képeket használhatják fel a diákok. A célközönség a 11-18 éves korosztály. A foglalkozások során a diákok modellezik a meteorit becsapódásokat, és vizsgálják a becsapódások hatását. A marsrengések elemzése pedig segít abban, hogy jobban megértsük a "vörös bolygó" belső szerkezetét.

Bővebben: Marsrengések - kiből lesz marskutató?

Lehetséges-e a marsrengések megfigyelése egyetlen szeizmométerrel?

A szeizmológia egy olyan tudomány, amely mérőállomások megfigyeléseire épül

A Földet jelenleg több mint 20 000 szeizmométer hálózata borítja, amelyek hatalmas pókhálót képeznek a földgömbön, és lehetővé teszik, hogy egy földrengés jellemzői csaknem azonnal meghatározhatók legyenek, azok méretétől és a kipattanási helyétől szinte függetlenül. A hálózatok révén a tudósok közvetlenül hozzáférhetnek az adatokhoz, ami jelentősen megkönnyíti a geofizikusok közötti kapcsolatot világszerte.

A Föld belső szerkezetének néhány nagy szeizmológiai felfedezése azonban kevés mérőállomás segítségével történt. Richard Dixon Oldham 1906-ban a Föld magját csupán14 földrengés adatai alapján fedezte fel, melyeket csak néhány tucat állomás regisztrált. Az állomáshálózat telepítése azonban elkerülhetetlen! Például egy rengés mélységének és epicentrumának meghatározásához legalább három szeizmométer szükséges.

Bővebben: Lehetséges-e a marsrengések megfigyelése egyetlen szeizmométerrel?

A marsrengések eredete

A SEIS fülét a Vörös Bolygóra helyezi!

A rengéseken túl, a szeizmikus hullámok más forrásait is megfigyelhetik a SEIS szeizmométer segítségével. Ezek is segítik a Vörös Bolygó belső szerkezetének megismerését. Függetlenül attól, hogy a Földön vagy a Marson vagyunk-e, ezek a bolygók még mindig ki vannak téve a meteoritok hatásának, főként az aszteroida övben. A Mars Global Surveyor és a közelmúltban a Mars Reconnaissance Orbiter által készített Mars-felszín nagyfelbontású képeinek tanulmányozása során számos, a legkülönbözőbb méretű meteoritok által okozott ütközési krátereket azonosítottak. Kis szerencsével néhány becsapódás olyan szeizmikus hullámfrontot hozhat létre, amely eléggé erős ahhoz, hogy megvilágítsa a bolygó belsejét.

Bővebben: A marsrengések eredete

Legetøj og BørnetøjTurtle