Földrengés keletkezik!

A Földet 7 nagyobb és több kisebb kőzetlemez alkotja. Ezek egymáshoz képest eltérő irányú és sebességű mozgásban vannak. A legtöbb földrengést két szomszédos kőzettömeg vetők mentén történő hirtelen elmozdulása okozza. Az egymással szemben álló kőzetek egy darabig elnyelik a felhalmozódó feszültséget,  azaz egyre jobban deformálódnak. Egy ponton túl azonban nem képesek a kőzetek több feszültséget elnyelni és kipattan a földrengés, és szeizmikus hullámok formájában szabadul fel a felhalmozott energia.

 Ezt demonstrálja az alábbi videó: rebound demonstration 

 Vajon mikor törik el a bot és hol?

 

 Ezek a vetők néha a felszínen is megjelennek! Kalifornia, 1979 M=6,9 földrengés (Fotó: University Colorado). Itt kb. 40 cm-t csúszott el a szántás vonala

 

Legtöbbször a vetők (lemezhatárok) elhelyezkedését a földrengések epicentrumai kirajzolják ki a térképeken.

A földrengés során a vető és a terület mozgását http://photojournal.jpl.nasa.gov/catalog/PIA00557 műhold felvétellel követhetjük. Előtte-utána felvételek alapján minden pixel elmozdulását színkóddal mutatják be. Az alábbi képen az 1999-es M=7,3-as törökországi Izmit városát megrázó földrengés hatását látjuk.  

  A radar hullámhossza 28 mm, a piros-kék színsávba eső területek elmozdulása pont ennyi. A vető mentés sűrűbbek sávok, ott nagyobb elmozdulás történt.

 

A vető felszakadásának sebessége 1 km/s és 5 km/s között lehet, és több 100 km hosszan is végigfuthat!  A 2004. december 26-i szumátrai rengés esetében a törési felület 1200 km hosszú és 100 km mély volt, az elmozdulás pedig 15 m!

 Hasznos youtube felvétel a témában: https://www.youtube.com/watch?v=dJpIU1rSOFY

 

 


Legetøj og BørnetøjTurtle